Borászatok

Borászatok

A jelentősebb Somlói borászatok

5 Ház Borbirtok

Az 5 Ház Borbirtok a Somló hegy északi lankáin fekszik szőlőültetvények gyűrűjében és jelenleg 2,5 hektáron gazdálkodik. A 2015 – ben átadott épület-komplexuma az 5 darab gyönyörűen felújított, tájba teljesen illő, stílusos kis présházból, a hozzájuk tartozó, azokat összekötő pincerendszerből és egy wellness épületből áll.

Weboldaluk: 5 Ház Borbirtok

Bogdán Birtok

A szőlőművelést már az ötödik generáció végzi a borászatuknál. Törzsgyökeres Somlószőlősiek. Filozófiájuk: “a hagyományok tiszteletben tartása mellett egy modern világszínvonalú bor előállítása.” Fahordós és reduktív technológiákat ötvözve különleges minőségű borokat alkotnak, mindezt elérhető árakon. Igazi családi birtok, ahol a különböző generációk értékei egységes egésszé álltak össze.

Weboldaluk: Bogdán Borbirtok

Csordás- Fodor Borház

A Hegy “bejáratánál”, a Csordás Fodor Pincészet egy családi vállalkozás. A család közel 10 hektáros ültetvényen több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Boraikat a Nemzeti Borkiválóságok Program keretében  fehérbor kategóriában 2015-ben és 2016-ban is négy csillaggal értékelték, ezen felül boraik a Prestige Reserve Budapest borklub aranyérmét is elnyerték.

Fekete Pince

A pincészet ikonikus alapítója és névadója, Fekete Béla a 70-es évek elején vásárolta a birtokot, mely lépésről lépésre érte el mai, 3,5 hektáros területét. Fekete Béla neve mára eggyé vált a Heggyel. Klasszikus, rendkívül magas és állandó minőségű borai lassan 30 éve töretlenül újabb és újabb híveket toboroznak. 2014-től új befektető-tulajdonosokkal, de töretlen lelkesedéssel folytatódik a munka a pincészetnél.

Weboldal: Fekete Pince

Györgykovács Imre

Györgykovács Imre ugyanolyan legenda a Somló életében, mint amilyen Fekete Béla: a rendszerváltás utáni időszak maroknyi kis pincéinek egyike, amelynek a Somló mai hírnevét köszönhetjük. Györgykovács Imre a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés tulajdonosa, 2012 évben a borászok borásza. Szőlőültetvényei a Somló hegy déli oldalán találhatóak. Igazi kézműves borászatról van szó, hiszen a borász feleségével együtt műveli a szőlőt és szinte mindent kézzel végeznek.

Kreinbacher Pincészet

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit. Mára mintegy 60 hektáron gazdálkodnak organikusan. 2011-ben új birtokközpont, borászat és pezsgőpincészet épült. A Birtok csapata Christian Forget útmutatásával a Méthode Traditionnelle, azaz palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkészítés minden mozzanatánál a világhírű borvidék, Champagne több száz éves tapasztalataira építhet.

Somlói Apátsági Pincészet

Pincéjük talán a Somló legrégebbi olyan műhelye ahol évszázadok óta évjáratról évjáratra bor készül. A pincészet szőlészeti és borászati technológiája a tisztaságra, az egyszerűségre és a kompromisszummentességre alapul. 2017 óta hivatalosan is organikus szertifikációval rendelkeznek. A birtok 3 hektárján nagyjából 15000 tőke szőlőt gondoznak. A fő fajták a hárslevelű, furmint és a juhfark, fajtánként úgy 4000 tőke terem.

Somlói Vándor Pince

A kis, újhullámos pincét Kis Tamás vezeti. 2011-ben került forgalomba az első évjárat, 1200 palack, ekkor még bérelt pincében. Kis Tamás 2013-ban vásáolta meg barátjával az első saját pincéjét, majd ezt követően 2014-ben Egerből végleg a Somlóra igazolt. A pince a hagyományosabb borkészítési eljárásokat részesíti előnyben. 2017-ben boraival kijutott az USA-ba és Kínába is. 2018-ban elkezdték az ellenőrzés alatti BIO művelést.

Tornai Pincészet

Tornai Endre, az alapító 1946-ban kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Ma 70 hektáros a birtok, és mostanra a munkában már a harmadik generáció is részt vesz. A hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiákat alkalmazzák. Boraik jelen vannak több európai és amerikai Michelin-csillagos étteremben évről-évre kitűnően szerepelnek a nagy hazai és nemzetközi versenyeken. A Tornai Pincészet a Somló szerves része, a Hegy elképzelhetetlen lenne nélkülük.

Weboldal: Tornai Pincészet

Várkapitány Pincészet

A Várkapitány Pincészetet 2007-ben alapították, a hegy északi oldalán, a Somlói vár tövében kezdték a gazdálkodást. A birtok mára 15 hektárosra növekedett. A pincészet kézműves borászat. A borok hordóban erjednek, és legalább egy évig hordóban érlelődnek, a tradicionális somlói fajták, mint a juhfark, a furmint, a hárslevelű, és az olaszrizling mellett világfajtákat, traminit, sárgamuskotályt és cabernet sauvignont termesztenek.

Weboldal: Várkapitány Pincészet

 

Translate »