Somlói vár

Somlói vár

A Somlói vár története

A Somlói vár a bazaltos Somló hegy északi oldalán, egy sűrű erdőben található, melyet nem a Somló legmagasabb pontjára építttek, hanem a hegy Somlószőlősre néző észali oldalára, egy bazaltkúpra. A vár keletkezésének pontos ideje ismeretlen. Feltehetőleg a tatárjárás után épült mint királyi kővár. Írásos emlék csak 1352-ben említi először, amikor Nagy Lajos király Csenik fia Jánostól elvette és Heim fia Benedeknek adta. Az okiratban castrum Somlo néven jelenik meg. Létezik egy Szent László király idejéből származó oklevél is, amiben szintén említik a vár nevét, de a szakértők ezt hamisítványnak tartják. 1370-1380 között királyi várként szolgált.

A XVI. század elején élte Somló virágkorát, amikor nagyszabású építkezéseket végeztetett a humanista szemléletű Bakócz érsek. Ezt követően hamarosan azonban már az ország középső területeit elfoglaló török hódítók betörései fenyegették. A vár büszkén állta a kisebb török átvonuló csapatok támadásait. 1543-ban Somló vára alatt nagy török-magyar csata zajlott. A XVII. században sokak kézen megfordult, utolsó katonai szerepét a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc idején töltötte be. Miután Sümeg vette át a térség katonai szerepét a vár renoválása elmaradt, és 1721-re a vár állapota siralmas lett. 1820-ra a várrom az Erdődyek kezükbe került egészen 1945-ig, amikor is azt a megszálló szovjet csapatok vették birtokba. A várat a Nemzeti Várprogram keretében felújítják.

Elhelyezkedés, megközelítés:

Közigazgatásilag Doba helyiséghez tartozik. Személygépjárművel nem lehet közvetlenül elérni, autóút csak az úgynevezett “vár parkolóig” vezet. Onnan nagyjából 30 perc alatt gyalogosan érhető el egy erdőn át vezető aszfalt úton keresztül. A parkoló a hegy É-K-i oldaláról, Doba vagy Borszörcsök felől, az alsó útról közelíthető meg egy a Dobához közelebb eső kereszteződésből. Útközben táblák és turistajelzések segítik a tájékozódást. Normál tempóban fél óra-háromnegyed óra alatt a hegy lábától el lehet érni.

A vár megözelíthető még a hegy É-Ny-i oldaláról is, Somlószőlősről a Hegy kút-tól induló, hegyre vezető földesútról. A földesúton felfele, elhaladva az Inhauser pincészet mellett egy kisebb földes, néhány gépjármű befogadására alkalmas kis parkolószerűséghez érve kell a vár irányába felfele lekanyarodni, ahol egy présház mellett elhaladva egy vadregényes erdei ösvényhez érkezve, azon keresztül lehet “felmászni” a várig.

Translate »