Taposú kút

Taposú kút

Taposó kút

A XIX. század elején épült kút egy régi présház udvarán áll. A 3 méter átmérőjű dobban taposva lehet a vizet kiemelni a 80 méter mély kútból, innen ered a “taposó” elnevezés.

Fából ácsolt kútháza a taposómalmok mintájára készült: a forgódobba bele kellett lépni, majd taposni, és a fogaskerék áttétek segítségével akár 1 hektoliteres hordót is a felszínre tudtak emelni. Nevét is erről kapta. Korábban gyakran használtak ilyen szerkezeteket hegyen épült várainkban, de mára csak ez az egy maradt. 1960-ban és 1997-ben is felújították. Nagy taposókereke ma is áll faházikójában, de a kút a II. világháború alatt elromlott, aknájába mindenféle tárgyat szórtak és így használhatatlanná vált.

Nemcsak nagy lendítőkerekét faragták tisztán keményfából, de még ennek a keréknek az összes fogait is, akárcsak a bakonyi Bánd község épen megmaradt metsző- vagy fűrészmalmának nagy kerekét, vagy a már mindenféle elpusztult, de azért még sokat emlegetett taposómalmok fogaskerekét is. Tehát ez, vagy az ehhez hasonló érdekes mechanizmus, hajdanában általános volt a mély várkutaknál a fűrész- és taposómalmokban egyaránt, de ma már csak ez a páratlan somlai Taposó-kút tartja fenn ezek évszázados emlékét.

Az ajkai természetjárók és a Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal érdeme, hogy 1960-ban – az igen élénk somlai idegenforgalom számára – ezt az egyedülálló érdekességet rendbe hozták.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak

Ingyenes.

 

Translate »