Somló-hegy

Somló-hegy

Somló, a varázslatos, 435 méter magas tanúhegy Magyarország legkisebb történelmi borvidéke, ahol jelenleg 600 hektár telepített szőlő terem. A hegy a Bakony nyugati végénél magasodik, keletkezését tekintve egy jellegzetes bazalt vulkanikus tanúhegy, mely Ajkától tizenöt kilométerre nyugatra, a Marcal-medence keleti szélén található. Nevét bizonyos források szerint onnan kapta, hogy egykor szinte teljes egészében som fedte.

Antall József miniszterelnök a Somló csúcsán jelentette be a szovjet megszállás megszűnését, Magyarország visszanyert szuverenitását, amely 1991. június 30-án állt helyre. Dr. Antall József más szemontból is érdekelt a Somlóval kapcsolatban. Somlói kisnemesi családból származott és orvostörténész volt, aki a somlói bor gyógyhatását is kutatta. Tanulmányaiban pontosan leírta, hogyan kell rendszeresen, kis adagokban inni a bort a megfelelő bélműködés és az idegállapot karbantartása végett.

A somlói bor hírneve egykor a tokajiéval vetekedett, elsősorban annak köszönhetően, hogy a tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok jól tűrték a szállítást. A környező síkságból szigetszerűen kiemelkedő, jellegzetes formájú, hajdani tűzhányó szoknyájára magasan felfutnak a gondosan művelt szőlők.

A hegy meghatározó szőlőfajtája a Juhfark. Ez az ősi magyar szőlőfajta nevét a hosszú, hengeres, tömött fürtjéről kapta, mely a juh farkához hasonlít. Bora egyedi illatú, különböző csonthéjas gyümölcsök illatának elegyére hasonlít. A Juhfark karakteres, tüzes, határozott savú, egyedi illatú bor. A bazaltos talajtól mandulás, ásványos jegyeket hordoz. Határozott savait kellemesen kiegészíti a magas extrakt tartalom, ami megszelídíti a savakat, és kerekké teszi. Az érlelést meghálálja: sokak szerint 2-3 évesen, mások szerint 6-8 évesen érheti el a legharmonikusabb állapotát.

A somlói Juhfarkot a nászéjszakák boraként is emlegetik. Ennek eredete a XVIII. századra nyúlik vissza, amikor is a Habsburgok és más uralkodó házak illetve nemesi családok friss házasai somlói juhfarkot fogyasztottak a nászéjszakán és ezzel próbálták garantálni a fiú utódok nemzését. Ezen felül különleges gyógyító erőt is tulajdonítottak a bornak, még a patikák polcain is megtalálható volt.

Több kiváló borászat is jelen van a hegyen, melyek évről évre több világversenyen is neves és rangos elismeréseket nyernek el kitűnő boraikkal. A somlói borúton ellátogathatunk a helyi borászatokhoz és megkóstolhatjuk kiváló boraikat. Borkóstolókat, rendezvényeket az év folyamán több alkalommal is rendeznek a hegyen, amelyek alkalmával szintén megkóstolhatjuk a jobbnál jobb helyi tételeket. A hegy déli oldalán egy látogatóközpont, illetve a hegy több pontján is kiváló éttermek és borozók várják a kedves idelátogató túristákat.

A hegyen és közvetlen környezetében több látnivaló is megtalálható, közöttük a Somlói vár, a Szent István-kilátó, három kápolna, két forrás és számos túraútvonalon és borúton egyéb érdekes látnivalókhoz is eljuthatunk, mint például a Kinizsi-sziklához, a bazaltorgonák által körbeölelt Kőkonyhához vagy éppenséggel a Taposó-kúthoz. A Kitaibel Tanösvény egy 3 km-es 2 órás körtúra mely a Somlói Tájvédelmi körzet nevezetességeit mutatja be.

A kicsit távolabbi környéken szintén rengeteg látnivalóval találkozhatunk. Felkereshetjük többek között a tapolcai tavasbarlangot, a Csurgó kutat Kislődön, a magyarpolányi Kálvária-dombot, de ellátogathatunk a borvidék másik kettő vulkánjához, a Ság hegyhez és a Kis-Somlyóhoz is.

Mindenképpen érdemes ellátogatni a Somlóra, melyet sokan méltán hívnak a “Jóisten elhagyott kalapjának” is. Egyedülálló adottságokkal, páratlan természeti kincsekkel és látnivalókkal vár minden kedves látogatót a Balaton-felvidéki tanúhegyek magányos testvére, a Somló.

Translate »