Szent István-kilátó

Szent István-kilátó

A Szent István-kilátó bemutatása

A hegy bazaltköveiből épült kilátót a Somló tetejére, legmagasabb pontjára építették a hegy déli oldalán. A kilátó felé vezető út tökéletes a tanúhegy és látnivalóinkak felfedezésére.

A 432 méter magas hegy tetején épült erődítményhez hasonlító kilátót Medgyaszay István tervezte 1938-ban, aki a népi formaelemeket ötvözte a modern építészeti technológiával. Nevéhez fűződik pl. a veszprémi színház, a budapesti kelenföldi és csillaghegyi református templom vagy a balatonalmádi Szent Imre plébániatemplom is.

A 12 méter magas kilátó megépítéséhez a hegy bazaltköveit használták fel. Az alsó szinten büfé üzemel, majd a kilátóba belépve egy csigalépcsőn lehet feljutni a kilátó teraszára, ahonnan 360 fokban páratlan panoráma tárul a hegyet megmászók elé. Déli irányba a Balaton felé kínál pazar kilátást, tiszta időben a Badacsonyt, a Szent-György hegyet és a környékbeli tanúhegyeket is látni lehet. Nyugatra Sümeg vára mellett a Somlói borvidék kisebbik tanúhegye, a Ság hegy, keleti irányba a Bakony és vonulatai, valamint legmagasabb pontja, a Kőris-hegy látható. Északra tekintve a hegy mögött elterülő településeket, Dobát és Somlószőlőst látni, előttük pedig rálátunk a Somló várromra is. A kilátó előtti tisztáson padok, asztalok, tűzrakóhelyek, foci kapuk várják az arra kirándulókat.

 

Translate »