Rompincék

Rompincék

Rompincék a Somlón

A kilátó alatti rétről balra húzódnak azok a rompincék, amelyek a terület természetvédelmi területté nyilvánítása előtt aktívan, a hegy tetején is működtek egészen az ötvenes évekig. Az évtizedekig láthatatlan pincéket önkéntesek tisztították ki, ma minden feltárt rompincének ma is aktív somlói pincészetek a rendben tartói. A kezdeményezés lényege, hogy egy ma működő somló-hegyi borászat, gazdálkodó vagy helyi vállalkozás megtisztít a bozóttól a hegy tetején lévő pincék közül egyet-egyet, hogy az újra láthatóvá és körbejárhatóvá váljék. Ezáltal a vállalkozás az adott pince „védnökévé” válik, és egyben vállalja, hogy a választott rompincét évről évre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által kijelölt időszakokban gondozza és tisztán tartja.

A Somló-hegy legtetején zajló mezőgazdasági művelésnek és szőlőtermelésnek az államosítás vetett véget az 1950-es évek elején, a Somlót tájvédelmi körzetté nyilvánították. Az itt lévő szőlőkhöz tartozó, kőből épült kis pincéket az elmúlt évtizedekben a bozót teljesen belepte, mára már csak néhánynak állnak a falai. A pincék kora változó, az eddig talált adatok alapján párat már a XVIII. században készült térképeken is be lehet azonosítani.
A somlói önkéntesek a Nemzeti Park segítségével és a helyi borosgazdákkal összefogva 2013-ban kezdték el a Fogadj örökbe egy rompincét közösségi mozgalmat, amelynek eredményeképpen 2014 tavaszán 24 pincerom kitisztítására került sor, ezáltal újabb jelentős idegenforgalmi látványossággal gyarapodott a Somló.
Translate »