A Somlai

A Somlai

Nászéjszakák bora

Juhfark. Ritka hazai szőlőfajtánk egyike mely szorosan kötődik a Nagy-Somlói borvidékhez. Komoly és elkötelezett rajongótáborral rendelkezik ez a rendkívül karakteres szőlőfajta melyhez egy legenda is köthető.

A somlói Juhfarkot a nászéjszakák boraként is emlegetik. Ennek eredete a XVIII. századra nyúlik vissza, amikor is a Habsburgok és más uralkodó házak illetve nemesi családok friss házasai somlói juhfarkot fogyasztottak a nászéjszakán és ezzel próbálták garantálni a fiú utódok nemzését. Ezen felül különleges gyógyító erőt is tulajdonítottak a bornak, még a patikák polcain is megtalálható volt. Gyógyhatását Dr. Antall József, hazánk korábbi miniszterelnöke is kutatta, somlói kisnemesi családból származott és orvostörténész volt. Tanulmányaiban pontosan leírta, hogyan kell rendszeresen, kis adagokban inni a bort a megfelelő bélműködés és az idegállapot karbantartása végett.

A Juhfark eredete máig nem tisztázott. Magyar fajtának tartják, hazánkon kívül máshol nem is említik. Termőhelye jól behatárolható, hiszen szinte csak a Somlóhoz köthető. A Juhfark ma már hungarikum. Az ország összes, 160 hektár Juhfarkjából közel 90 hektárnyi a Somlón található. Külföldön csak a Kárpát-medence egyes területein, a szomszédos határrészeken termesztik.

Nevét a szőlőfürt alakjáról kapta. Hosszú, hengeres, kissé görbe formáját a juh farkához tartják hasonlónak. Vékony héjú amely érzékeny a rothadásra és sok odafigyelést igényel. Kedveli az ásványokkal teli talajokat, ezért érzi jól magát a vulkanikus Somlón.

Magas a savtartalma melyet a meleg évjáratokban is megőriz, emiatt alkalmas édes borok alapanyagának is. Aromavilágára a fehér húsú gyümölcsök és a csonthéjasok, citrus, zöldfűszerek és sósság jellemző. Találunk kizárólag tartályban készített tételeket, de általánosabb, hogy kap egy rövidebb-hosszabb ideig tartó fahordós érlelést, és a palackos pihentetés is jól áll neki. Házasításokban is megállja a helyét.

A Juhfark élénk savú karaktere mellé izgalmas feladat ételeket párosítani. A könnyedebb tételek mellé sült szárnyasok, halak, grillezett zöldségek, brie és gouda sajtok passzolnak, a testesebb, hordós érlelésű tételekhez pedig a tartalmasabb, zsírosabb fogások, rakott ételek, tejszínes szószos fogások illenek. Egy édes Juhfarkh mellé egy élénk, citrusos desszertet is kipróbálhatunk.

Translate »