Üdvözlünk a gyönyörű Somlón

Üdvözlünk a gyönyörű Somlón

Szeretettel üdvözlünk Magyarország legkisebb történelmi borvidékén, a páratlan, kihagyhatatlan és különleges Somló hegyen. A Somló stellplatz Magyarország…

Somló, a varázslatos, 435 méter magas tanúhegy Magyarország legkisebb történelmi borvidéke, ahol jelenleg 600 hektár telepített szőlő terem. A somlói bor hírneve egykor a tokajiéval vetekedett, elsősorban annak köszönhetően, hogy a tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok jól tűrték a szállítást.
A hegy meghatározó szőlőfajtája a Juhfark. Ez az ősi magyar szőlőfajta nevét a hosszú, hengeres, tömött fürtjéről kapta, mely a juh farkához hasonlít. Bora egyedi illatú, különböző csonthéjas gyümölcsök illatának elegyére hasonlít. A Juhfark karakteres, tüzes, határozott savú, egyedi illatú bor. A bazaltos talajtól mandulás, ásványos jegyeket hordoz. Határozott savait kellemesen kiegészíti a magas extrakt tartalom, ami megszelídíti a savakat, és kerekké teszi. Az érlelést meghálálja: sokak szerint 2-3 évesen, mások szerint 6-8 évesen érheti el a legharmonikusabb állapotát.
Több kiváló borászat is jelen van a hegyen, melyek évről évre több világversenyen is neves és rangos elismeréseket nyernek el kitűnő boraikkal. A somlói borúton ellátogathatunk a helyi borászatokhoz és megkóstolhatjuk kiváló boraikat. Borkóstolókat, rendezvényeket az év folyamán több alkalommal is rendeznek a hegyen, amelyek alkalmával szintén megkóstolhatjuk a jobbnál jobb helyi tételeket. A hegy déli oldalán egy látogatóközpont, illetve a hegy több pontján is kiváló éttermek várják a kedves idelátogató túristákat.
A hegyen több látnivaló is megtalálható, közöttük a Somlói vár, a Szent István-kilátó, három kápolna, két forrás és számos túraútvonalon egyéb érdekes látnivalókhoz is eljuthatunk, mint például a Kinizsi-sziklához, a bazaltorgonák által körbeölelt Kőkonyhához vagy éppenséggel a Taposó-kúthoz.
Mindenképpen érdemes ellátogatni a Somlóra, amely egyedülálló adottságokkal, páratlan természeti kincsekkel és látnivalókkal vár minden kedves látogatót.

A Somló stellplatz egy családközpontú szálláshely lakóautóval és lakókocsival érkezők részére a Somló hegy lábánál.

Látogass el hozzánk, a gyönyörű Somló hegyre, melyet sokan méltán hívnak a “Jóisten elhagyott kalapjának” is.

Túrázz, kirándul, ismerd meg a világhírű somlói borokat, kóstold meg a hegy kristálytiszta forrásvizeit, tekerd körbe a hegyet biciklivel vagy csak pihenj meg és töltődj fel útközben mielőtt tovább folytatod utadat a Somló stellplatz lakoautó és lakókocsi parkolóban.

Várunk szeretettel!

Schenk Éva és Schenk József

Translate »